Másképp mondva: Quiche-falatok
A Quiche (kiejtés: kis) egy francia étel, illetve lepény, illetve mondjuk francia pizzaféle, szóval valami ilyesmi. Az eredeti változat is sokféle, de kerek torta- vagy gyümölcstorta-formában készítik, és többnyire friss-melegen eszik.
Ezt alakítottam én át önkényesen úgy, hogy bor- vagy sörkorcsolyaként tudjon szerepelni azon a bulin, amire éppen készülünk. Így nem is illik az eredeti nevét használni, de valahogy mégis meg akartam említeni, hogy honnan az ötlet.
A tésztához összegyúrok 25 dkg lisztet 10 dkg margarinnal, egy mokkáskanál sütőporral, 1 evőkanál citromlével és kb. 6 evőkanál hideg vízzel, kis sóval, borssal. (A margarin egy része helyett lehet zsír, nekem most éppen volt félretett kis szalonnazsírom, azt tettem bele.) Vizet annyit teszek, hogy rugalmas, gyúrható tészta legyen.
Sütőpapírral kibélelek egy hagyományos tepsit, belenyomkodom a tésztát úgy, hogy a szélén legalább 2 cm-rel magasabb pereme legyen (én most egy kicsit alacsonyra hagytam, le is folyt a töltelék. Talán látszik a képen, hogy az alján is keletkezett egy réteg a masszából, de azért teljesen ehető). Megszurkálom villával, hogy ne púposodjon föl. Közepesnél melegebb sütőben halványra megsütöm.
Közben szeletelt baconból 10 dkg-nyit fölaprítok, megsütöm. (Persze másféle szalonna is lehet, csak inkább húsos legyen, ne nagyon zsíros, de lehet fele szalonna, fele füstölt húsféle.) Kihalászom a sült szalonnadarabkákat, rászórom az elősütött tésztára. Fölaprítok 2 csomag újhagymát, a lehető legtöbb szép zöldjével együtt, a szalonnából kisült zsíron átforgatom, éppen csak megrogyjon egy kicsit, ezt is elosztom a tésztán.
Összekeverek 4 tojást egy pohár tejföllel és 2 dl tejszínnel, pici sót (a szalonna is sós), több borsot keverek bele, ráöntöm a tésztára, vissza a sütőbe. Amikor a massza kezd megszilárdulni, rászórok kb. 10 dkg durvára reszelt sajtot, addig sütöm, amíg kezd pirulni a sajt.
Amikor kihűlt, 2×2 cm-es kockákra vágom.
Utolsó kommentek